04 грудня 2023

8 клас. Мистецтво. Доба Відродження.

ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ З ТЕМИ "ГОТИКА"

Архітектура та скульптура доби Ренесансу.

Переглянь відео до уроку:

Доба Відродження, або Ренесансу (XIV-XVI ст.) — час панування ідеалів гуманізму. Час ствердження краси і гідності людини, сили її розуму, волі, невичерпного творчого потенціалу.

Термін « Ренесанс» уведений Джорджо Вазарі — автором праці про відомих живописців, скульпторів і зодчих.

Цей період відзначився виникненням нових напрямів у філософії, науці, в архітектурі, реалістичної манери в живописі, скульптурі.

Характерними рисами для мистецтва епохи Відродження було те, що митці ставили в центрі уваги людину, а не божество. Її розглядали як творця всіх цінностей, що йде вперед і домагається всього силою свого розуму, твердістю духу, активністю й оптимізмом. Ця епоха характеризується поверненням до принципів і форм античного мистецтва.

Але чому епоха названа Відродженням?

Справа в тому, що вона спиралася на Античність, і Відродження на початковому етапі малося на увазі як відродження Античності. Пізніше воно мало на увазі під собою відродження людини, гуманізму. Це неповторна та унікальна культура, яка залишила по собі безліч шедеврів. Виділяють два типи Відродження – Північне Відродження і Італійське Відродження.

У період зародження нового стилю центром мистецтва стало місто Флоренція, окраса і символ якої – величезний купол головного міського собору Санта Марія дель Фьоре архітектора Філіппо Брунеллескі.

Згодом мистецький центр переміщується з Флоренції до Риму. Донато Браманте спроектував собор Св. Петра, зведення якого тривало понад 100 років.

Багато різних митців (серед них і Рафаель) керували спорудженням цього грандіозного собору, щоразу змінюючи його план і деталі.

Остаточно реалізував проект Мікеланджело Буонарроті, який завершив образ собору урочистим куполом з 16-гранною підставою, наближеною до кола (не повторюючи відомий восьмигранний флорентійський)

СКУЛЬПТУРА

Як і античні попередники, митці Ренесансу прикрашали архітектурні споруди скульптурою, а також створювали станкові твори, незалежні від архітектурного ансамблю.

Так, у соборі Св. Петра міститься скульптурний шедевр 

«П'єта», яку створив Мікеланджело у 23 роки.

ДОМАШНЕ ЗАВДАННЯ

Підручник параграф 12

Дай відповіді на запитання (письмово):

  • Який період в історії культури та мистецтва називають Відродженням?
  • Які риси притаманні мистецтву цієї доби?
На спільній дошці padlet в розділі "Відродження. Архітектура. Скульптура" додай зображення або відео творів мистецтва одного з митців цієї епохи (вкажи автора, назву). Не забудь вказати своє прізвище, клас.

або Створити каталог найвизначніших архітектурних споруд доби Відродження.



ДЯКУЮ ЗА ПІДКАЗКУ https://www.sites.google.com/view/vchitelm/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0?authuser=0

2 коментарі: