04 квітня 2024

6 клас. Мистецтво НУШ. Героїчні мотиви в мистецтві

• Пригадай, які жанри образотворчого мистецтва відображають події минулого.

Історичний жанр

Історичний жанр має глибокі корені, що сягають часів Стародавнього Єгипту, Стародавнього Китаю, цивілізації мая, епохи античності. У багатох музеях зберігаються папірусні сувої, на яких зображено сцени коронацій правителів, тріумфальні походи й культові обряди.

Тривалий час зображення історичних подій не виділялося як окремий жанр.

Його становлення в образотворчому мистецтві припадає на епоху Відродження. Першими творами історичного жанру вважають роботи італійських живописців XV—XVI ст. А. Мантеньї, П. Уччелло, Я. Тінторетто. У XVII ст. картини історичної тематики писали Пітер Пауль Рубенс, Нікола Пуссен, Рембрант ван Рейн та інші.

Π. П. Рубенс. Коронація Марії Медичі

У XVIII—XIX ст. історичним жанром захоплювались Ежен Делакруа, Оноре Дом'є, Адольф фон Менцель, Жак-Луї Давід, Франсіско Гоя, Поль Деларош, які писали картини про найважливіші події минулих століть, а також про те, що відбувалося в період їхнього життя.

• Розглянь картину. Що тебе найбільше вразило? Опиши сюжет і композицію. Доведи, що твір належить до історичного жанру.

Ф. Гоя. Повстання 2 травня 1808 року в Мадриді

Батальний жанр

 Пригадай, що зображують у творах батального жанру. Із яким жанром мистецтва він найбільше пов’язаний? Поясни, чому.

В епоху античності сцени боротьби зображували в скульптурі, вазописі, на фресках та мозаїках. За часів Середньовіччя батальні сюжети почали з’являтися в книжкових мініатюрах, в іконописі, у монументальному живописі Візантії.

Іспанський маляр XVII століття Хуан де ла Корте уславився зображеннями батальних сцен на морі й на суходолі.

Хуан де ла Корте. Викрадення Єлени (епізод Троянської війни)

У творчості німецького художника Карла Ройхлінга центральне місце посідають картини батального жанру на історичні теми початку XIX століття.

К. Ройхлінг. Штурм пролому прусськими військами під час битви поблизу Лойтена

Батальний жанр у сучасному мистецтві

Віроломна війна, розв’язана росією проти України, відображається в творчості не лише українських, а й зарубіжних митців і мисткинь. Художня мова універсальна й однаково зрозуміла представникам різних націй і культур. Тож створюючи мистецьку роботу на тему війни за межами своєї держави, автор чи авторка привертає до неї увагу як до глобальної проблеми, що загрожує всьому людству.

Молодий словацький художник Радо Явор висловив свою позицію щодо війни в Україні так: «Ця війна демонструє мужність українських солдатів, цивільних осіб і добровольців. А мужність — саме те, що варто малювати». Митець вивчає історію минулих та сучасних воєн і відтворює в своїх роботах відомі батальні сцени засобами комп’ютерної графіки.

Беата Куркуль — художниця й волонтерка литовсько-польського походження, яка зараз живе і працює в Києві. У її доробку — започаткована 2014 року серія картин військової тематики, героями яких є реальні люди — воїни ЗСУ, прикордонники, військові медики. Їхні розповіді про службу, радощі й тривоги надихають мисткиню. Творить Беата засобами комп’ютерної графіки.

• Розглянь картини. Які емоції вони викликають? Які художні засоби та прийоми застосовано в цих роботах? Поміркуй, якою музикою можна озвучити кожен твір.

Б. Куркуль. Світанок

Р. Явор. Танковий таран у соняховому полі

Створи образ воїна-захисника України за зразком або власним задумом. Техніка виконання — гуаш або акварель.

Перегляньте відео презентацію до теми:




Творча робота: створіть композицію на історичну тему в техніці гризайль на основі коричневого кольору (сепія) (КАВА)




Немає коментарів:

Дописати коментар