04 вересня 2023

7 клас. Образотворче мистецтво. Архітектура. Архітектура та її види.

 Розділ 1. Образотворче мистецтво в нашому житті 

Найбільшої похвали заслуговує  той архітектор, який уміє поєднати в споруді красу і зручність для життя. 

 Лоренцо Берніні 

 Уявіть собі, що вам потрібно написати електронного листа своєму другові, який живе в іншій країні або розповісти по Скайпу про своє рідне місто (село). Про яку архітектурну споруду ви б розповіли? 



Скажіть будь – ласка, будівництво та архітектура – це одне й те саме чи ні? (Учні висловлюють свою думку) Я хочу навести приклад висловлювання одного відомого архітектора ХХ століття Де Корбузьє: «Ви використовуєте, як будівельний матеріал камінь, дерево або бетон, ви зводите з нього будинки, палаци. Це є будівництво. Та раптом ви зворушили моє серце, і мені стало добре. Я в захопленні вигукую: «Як гарно!». Це вже архітектура». Тощо ж таке архітектура?

Мистецтво проектування будівель і будівельних споруд, комплексів називають архітектурою.

Ще давньогрецький архітектор Вітрувій у своєму творі «Десять книг з архітектури» визначив: «Міцність, користь, краса – складові частини справжнього витвору архітектури…».  

Архітектуру ще називають музикою, що застигла.                  

Рідне місто Поглянь лиш на місто з висоти − Це наче хвилі, які крутяться у вирі, Це наче кораблі пливуть туди – сюди, Це наче музика застигла у пориві. То рух у гору, а то стрімко вниз, То невеличкі, наче сільські хати. Ця велич і краса споруд, Ну як тебе, о місто, не кохати!  

Отже, архітектура − це застигла музика. Тому при створенні архітектурної композиції враховується форма будівель та їх елементів: симетрія, асиметрія, ритм, масштаб. Така узгодженість створює єдине враження – Гармонію.  Кожний вид образотворчого мистецтва має свою мову, засоби і прийоми створення художнього образу. 

Яка ж тоді мова архітектури? Якщо у живописі головне що, діти? – колір, в графіці – лінія, в скульптурі - об′єм, то в архітектурі головне – простір. Простір виявляється в архітектурі за допомогою конструкції та матеріалу. 


Творча робота: н
амалюйте малюнок "Вражаюча архітектурна споруда" або "Школа майбутнього"



Немає коментарів:

Дописати коментар