06 вересня 2023

9 клас. Мистецтво. Вступ. Від модерну до модернізму

Моде́рн (від фр. moderne — новітній, сучасний) — стильовий напрям у
мистецтві (переважно в архітектурі, образотворчому й декоративно-ужитковому мистецтві) кінця XIX — початку XX століття. У Бельгії й Франції — «нове мистецтво», у Німеччині — «молодий стиль», в Італії — «квітковий стиль» або «Ліберті» («стиль Ліберті»), у Великій Британії — «сучасний стиль», у США — «стиль Тіфані», в Австрії, Україні — «сецесія».

Характерні риси стилю модерн в архітектурі: плавність, пластичність, декоративність. Основними його елементами є використання синусоїдальних ліній, стилізованих квітів, язиків полум'я, хвилястих ліній, запозичених у природи.

Модерн постав як мистецтво молодих людей на противагу домінуючому на той час історицизмові. Звідси походить німецький варіант назви — Jugendstil, що означає стиль молоді. Архітектурні пам'ятники, створені у стилі сецесія, внесені до світової спадщини ЮНЕСКО

Прагнучи створити новий стиль, представники модерну відмовлялися від історичних запозичень стилю еклектики, використовували умисно примхливі, мінливі форми, вигадливі лінії, принципи асиметрії і вільного планування, нові технічні та конструктивні засоби для створення незвичайних, підкреслено індивідуалізованих будівель, де всі рішення підпорядковані єдиному образно-символічному задумові й орнаментальному ритмові.

Запишіть які назви здобув цей стиль у різних країнах

  • Бельгії й Франціїї—«новий стиль» (фр. L'Art Nouveau),

  • Німеччині — «молодий стиль» (нім. Jugendstil),

  • Італії — «квітковий стиль» (італ. stile floreale) або «стиль Ліберті»,

  • Великій Британії— «сучасний стиль» (англ. modern style),

  • США— «стиль Тіфані» (англ. Tiffany style),

  • Австрії, Україні — «сецесія»,

  • скандинавських країнах — «національний романтизм» (північний модерн).



 




Немає коментарів:

Дописати коментар