20 березня 2024

6 клас Мистецтво НУШ. Мистецькі шедеври.

Пригадай, у яких видах мистецтва існує жанр натюрморту.

На минулому уроці ми ознайомилися з історією розвитку класичного натюрморту в живописі. Сьогодні ж розглянемо твори цього жанру в графіці, скульптурі, фотомистецтві тощо.

Натюрморти на фресках, мозаїці

Ти вже знаєш, що перші зразки натюрмотів належать до стародавніх культур. Створені тогочасними майстрами фрески та мозаїки із зображеннями квіткових візерунків, посуду, фруктів і навіть театральних масок слугували для декоративного оздоблення приміщень.

Скляна ваза з фруктами. Фреска. Помпеї

Натюрморт у графіці

До графічних робіт цього жанру належить насамперед навчальний, або тренувальний натюрморт як комплекс завдань, за допомогою яких початківець відпрацьовує необхідні технічні й художні навички: побудову композиції, розташування об’єктів у планах, світлотінь тощо.

Світлотінь — градація освітленості, що спостерігається на поверхні об’єкта. Елементи світлотіні: світло, відблиск, тінь, півтінь, рефлекс.

На характер світлотіні впливає освітленість, що залежить від сили світла, відстані між об’єктом зображення і художником, а також від відстані між джерелом світла та об’єктом. Поєднання світла й тіні, як і застосування законів перспективи, допомагає митцеві передати в малюнку відчуття тривимірності простору.

Досвідчені майстри створюють графічні натюрморти в різних техніках: гратаж (виконання малюнка шляхом продряпування гострим інструментом паперу або картону, залитого тушшю), літографія (створення тиражованих зображень, коли фарбу під тиском переносять із плоскої друкарської форми на папір), ліногравюра (створення тиражованих зображень шляхом контрастного друку з рельєфних поверхонь).

 Розглянь графічні натюрморти, створені в різних техніках. Опиши, що на них зображено. Охарактеризуй композиції творів.

П. Пікассо. Натюрморт під лампою. Ліногравюра

М. Ешер. Рептилії. Літографія

У сфері графічного дизайну натюрморт створюють за допомогою спеціальних комп’ютерних програм — графічних редакторів. Такі програми дають змогу не лише виконувати зображення на екрані комп’ютера, а й редагувати їх та зберігати для використання в майбутньому.

Натюрморт, створений засобами комп’ютерної графіки

Шедеври натюрморту в живописі

Відвідаймо виставку шедеврів живописних натюрмортів.

Легендарний нідерландський художник XVII ст. Віллем Геда уславився як «майстер сніданків» завдяки тематиці своїх картин. Його безсумнівний талант зображувати відблиски світла на гладеньких поверхнях срібного та скляного посуду вражав навіть знаменитих сучасників митця. Вишуканість натюрмортів В. Геди захоплює глядачів і в XXI ст.

В. Геда. Натюрморт зі срібним глеком і пирогом

Одним із найвідоміших та найвпливовіших живописців в історії світового мистецтва є нідерландський художник XIX ст. Вінсент ван Гог. У його доробку чимало портретів, пейзажів та натюрмортів, зокрема й знамениті натюрморти з улюбленими соняшниками, які стали своєрідним символом творчості митця.

Унікальний і неповторний — саме так називають видатного іспанського художника XX ст. Пабло Пікассо. Кожна його робота — дивовижний сплав оригінального задуму та геніального втілення. Окрім традиційних peaлістичних натюрмортів, сповнених світла і яскравих барв або похмурих, виконаних у блакитно-сірих тонах, митець писав і декоративні твори цього жанру — стилізовані зображення об’єктів з акцентом на чіткі геометричні форми, колір та фактуру.

В. ван Гог. Соняшники

П. Пікассо. Натюрморт з букетом квітів

Серед сучасних майстрів натюрморту популярність в усьому світі здобули Сесіл Кеннеді, Джуліан Стапперс, Грегорі Ван Раальте, Маріанна Брум, Тріша Хардвік, Сюзан Авіс Мерфі та багато інших.

С. Кеннеді. Квітковий натюрморт

Т. Хардвік. Натюрморт

Натюрморт у скульптурі

Скульптурні натюрморти створюють доволі рідко — переважно це тематичні декоративні рельєфи для окраси приватних чи громадських споруд або паркова кругла скульптура. Тематика робіт традиційна для цього жанру: вази з квітами і фруктами, посуд, книги, музичні інструменти тощо.

Ф. Ботперо. Натюрморт з кавуном

Натюрморт у фотомистецтві

Жанр натюрморту надзвичайно популярний у фотографії — це художні світлини, рекламні знімки посуду, страв, квіткових композицій тощо. Іноді фотомитці відмовляються від кольору, створюючи виразні чорно-білі композиції, в яких прагнуть розкрити красу звичних речей.

Роботи фотохудожника М. Волошина

Створи графічний натюрморт із трьох предметів (глечик, яблуко, груша) з натури. Побудуй натурну композицію і вибери вигідний ракурс залежно від розташування елементів та їх освітлення. Розпочинай роботу з осьових ліній. Під час творчого процесу дотримуйся правил перспективи та пропорцій. На останньому етапі деталізуй зображення і надай предметам об’ємності, застосувавши світлотінь. Техніка виконання — простий олівець.



Немає коментарів:

Дописати коментар