20 лютого 2024

8 клас. Креслення. Сутність аксонометричного проеціювання.

Поняття: аксонометрична площина проекції, аксонометричні осі, напрямок аксонометричного проеціювання. Коефіцієнт аксонометричного спотворення. Спільність і відмінність між косокутною фронтальною симетрією та прямокутною ізометрією.

Ви вже знаєте, як утворюються на кресленні вигляди предмета, кожен з яких відображає предмет тільки з одного боку. Щоб мати уявлення про форму предмета в цілому, необхідно аналізувати і порівнювати між собою окремі вигляди, але це завдання досить складне. Сьогодні ми ознайомимося із зображеннями предмета, розміщеного відносно координатних осей.

Розгляньте рис. 1, а. Скільки на ньому зображено предмет різної форми? Ви бачите один предмет, зображений по-різному. А можете ви відповісти, як називаються зображення на рис. 1, а, б, в 

Зверніть увагу на зображення праворуч (рис. 1, б, в). Вони називаються, як вам уже відомо, наочними зображеннями. За їх допомогою уявити форму предмета легше, ніж за допомогою рис.1, а




Щоб одержати наочне зображення, предмет певним чином розміщують відносно координатних осей х, у і г та разом з ними проеціюють його на довільну площину (рис. 2). Цю площину називають площиною аксонометричних проекцій, а проекції координатних осей називають аксонометричними осями. Зображення предмета на площині аксонометричних проекцій називають аксонометричною проекцією.

На рис. 2 наведено, як отримують одне з цих наочних зобра- жень. Передні й задні грані куба розташовані паралельно площині проекцій Р.

Рис. 2. 
Утворення аксонометричних проекцій: 

фронтальної диметричної;           ізометричної

Проектуючи куб разом з осями координат х, у, г на площину Р паралельними променями, напрямленими до неї під кутом меншим 90°, одержують косокутну фронтальну диметричну проекцію. 
Надалі будемо називати її коротко фронтальною
диметричною проекією. 
Предмет, зображений у такій проекції, ви бачили на рис. 1 Якщо грані куба нахилити до площини Р під рівними кута і спроеціювати куб разом з осями координат на площину перпендикулярними до неї променями, то отримаємо ще одне наочне зображення, яке називається прямокутною ізометричною проекцією.
Надалі будемо називати її ізометричною проекцією.

(Перше зображення)Тепер порівняйте зображення на рис. 1, б, в. Як назиється зображення на рис. 1, б і як називається зображення рис. 1, в?

рис. 2, в                                           рис. 2, г

Побудова аксонометричних проекцій

Фронтальна диметрична (рис. 2, в) та ізометрична (рис. 2, г)
проекції поєднуються однією загальною назвою - проекції аксонометрії.

Для одержання наочного зображення предмет проеціюють разом з осями х, у і г на довільну площину, яку називають площиною аксонометричних проекцій. Отриману проекцію предмета називаю аксонометричною проекцією, проекції осей аксонометричними осями. Слово «аксонометрія» в перекладі з грецької означає «вимір по осях» тобто при побудові наочних зображень розміри відкладаю уздовж осей х, у і г за певними правилами.

«Диметрія» з грецької означає «подвійний вимір», «ізометрія» - «рівні виміри».




Домашнє завдання: Накреслити аксонометричну проекцію  КУБА довжиною ребра  А=40мм  фронтальній диметричній та ізометричній проекціїї





ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Немає коментарів:

Дописати коментар