11 березня 2024

8 клас. Кресленя. Ескіз – конструкторський документ разового користування, його призначення та правила виконання.

Презентація до уроку

Викладення нового матеріалу.

Методи: бесіда з елементами пояснення, спостереження, демонстрація, виконання графічних побудов.

Ескізами називаються креслення тимчасового характеру; їх виконують від руки без точного дотримання масштабу (тобто на око) на будь-якому матеріалі. Ескізи застосовують для разового використання при проектуванні і виробництві. В умовах навчального закладу ескізи застосовують для виконання по ним робочих креслень.

Ескіз – попередній, швидко виконаний начерк від руки, неприпустимий як готова робота.

Щоб правильно виконати ескіз предмета, дотримуються такої послідовності:

1. Ознайомлюються з предметом, вивчаючи його будову.

2. Готують аркуш паперу — проводять рамку, розмічають і креслять основний напис.

3. Визначають положення зображення на полі креслення. Для цього проводять осі симетрії і розмічають габаритний прямокутник.

4. Послідовно розмічають і обводять контур зображення предмета. Побудову зображень на ескізах здійснюють так само, як і на кресленнях.

5. Наносять виносні і розмірні лінії.

6. Обмірюють предмет і наносять розмірні числа.

7. Заповнюють основний напис, де зазначають назву предмета і матеріал, з якого його виготовлено. Масштаб в основному написі на ескізі не вказують.

Назву предмета в основному написі дають у називному відмінку, наприклад: «Пластина», «Вушко». Так само пишуть і назву матеріалу: «Жерсть», «Картон», «Гума» тощо.

На закінчення перевіряють ескіз. При цьому необхідно впевнитись, що зображення побудоване правильно і дає повне уявлення про форму предмета і його окремих частин; зображення доповнено необхідними розмірами і умовними позначеннями.

Під час виконання ескізів предмети обмірюють різними вимірювальними інструментами. 

Технічний рисунок

Аксонометричне зображення предмета, виконане від руки, з додержанням його пропорцій в розмірах на око, називають технічним рисунком. Технічними рисунками користуються тоді, коли потрібно швидко і зрозуміло показати на папері форму предмета. Під час виконання технічних рисунків додержують тих самих правил, що й під час побудови аксонометричних проекцій: під тими ж кутами розміщують осі, розміри відкладають уздовж осей або паралельно їм. Вибір виду аксонометричної проекції, на основі якої буде виконуватись технічний рисунок, залежить від форми зображуваного предмета. В першу чергу при цьому враховують простоту побудов на рисунку і можливість якнайповніше передати форму предмета.

Технічний рисунок зручно виконувати на папері в клітинку. Це полегшує проведення ліній і виконання побудов.

Домашнє завдання: в зошиті виконати технічний рисунок предмета за його виглядами, встановіть точки.

Вам на допомогу побудова технічного рисунка






Самостійно встановіть точки: А, В, С


Фото використані з відео https://www.youtube.com/watch?v=MWSvluVBUb4



Немає коментарів:

Дописати коментар