02 квітня 2024

8 клас. Мистецтво. Творчість українських художників романтиків.

 Ознайомтесь з відео презентацією, занотуйте представників українських романтиків



Романтичний живопис українських художників виявився насамперед у пейзажах і портретах. Він вирізняється артистичною свободою в пошуку й трактуванні нових тем, знахідками у сфері освітлення і кольору. Чимало  митців тієї доби були пов’язані з Україною. 
Ім’я чи не найвідомішого у світі  художників Івана (Ованеза) Айвазовського
нерозривно пов’язане з морем. Він народився в Криму, у 
Феодосії, у вірменській родині, і залишив рідному місту в дар свій будинок-галерею та 125 картин. Українська тематика відображена художником у картинах «Чумацький обоз», «Український пейзаж». З шести тисяч художніх творів митця більшість — марини.

«Дев’ятий вал» — одна з найвідоміших картин великого мариніста. Він зображає, море після жахливого нічного шторму й людей, які зазнали корабельної аварії. Промені сонця освітлюють величезні хвилі, найбільша з яких — дев ’ятий вал. Люди намагаються врятуватися на уламках щогли. Все говорить про велич і могутність морської стихії і безпорадність перед нею людини. Теплі тони картини роблять море не таким суворим і дають глядачеві надію, що потерпілі будуть врятовані. Картина стала символом сили та волі у літературі й мистецтві.




Художник Аполлон Мокрицький, родом з Полтавщини, належав до кола передової української інтелігенції. Художник навчався в Ніжинському ліцеї разом з М. Гоголем, згодом у Санкт-Петербурзькій Академії мистецтв. Він товаришував з Шевченком і також відіграв значну роль у його долі під час звільнення. Прихильник академізму в живописі, він створив галерею портретів своїх сучасників, переважно людей творчої праці, а також портрети жінок, які позначені духом романтичної піднесеності


Отже, романтизм розширив горизонти художньої образності й виразності, дав волю уяві й фантазії митців. Він опоетизував життя, приніс дух свободи в найширшому її розумінні: не лише вивільнив митця від академічних канонів, а й виборов право на вільне вираження почуттів.

Для перевірки закріплених знань "Романтизм в образотворчому мистецтві"

Немає коментарів:

Дописати коментар