14 грудня 2023

6 клас. Мистецтво НУШ (образотворче мистецтво) Жанри українського кіномистецтва для дітей

 




• Яким жанрам кіно ти надаєш перевагу? Поясни, чому.

Продовжимо подорож Країною дитячого кіно.

Ти вже знаєш, що фільм створює потужна команда фахівців: режисер, сценарист, кінооператор, художник-постановник, звукооператор, композитор, хореограф, дизайнери об’єктів і сцен, декоратори, гримери, костюмери та ін.

Об’єднайтесь у пари. Обговоріть, у чому полягає робота кожного фахівця, який бере участь у створенні фільму.

Переглянь відео

Уривок із фільму «Казка старого мельника» (реж. О. Ітигілов, 2020).

Кадри з кінофільму «Казка старого мельника»

• До якого жанру належить цей фільм? Розкажи про свої враження від його режисури, декорацій. Зверни увагу на деталі, які допоможуть оцінити роботу команди художників.

Завітаймо в гості до художника-постановника Владлена Одуденка, який поділиться з нами секретами своєї професії.

В. Одуденко

Художник-постановник бере участь у створенні фільму на підготовчому та знімальному етапах. Підготовчий період Влад порівнює з моментом, коли живописець готує полотно і фарби, перш ніж почати писати картину. Після прочитання сценарію художник, режисер та оператор придумують усе, що згодом має з’явитися в кадрі. Вони разом їздять на відбір локацій, обговорюють загальну стилістику фільму. Художник-постановник повинен знайти шляхи для максимально точного втілення задуму режисера. Його завдання — створити природний і цілісний світ, продумати весь ланцюжок подій, які відбуваються з героями, аби не проґавити жодної дрібниці.

Влад Одуденко брав участь у створенні фільмів «Сторожова застава», «Захар Беркут», «Атлантида», «Дике поле», «Плем’я» та ін.

Гра «Інтерв’ю».

Уяви себе журналістом/журналісткою. Проведи опитування, які фільми найбільш популярні серед твоїх однокласників та однокласниць. Підсумуй результати й оголоси їх друзям.

Бюджет будь-якого фільму передбачає також кошти на рекламу, адже від того, наскільки вона буде яскравою, продуманою та якісною, певною мірою залежать касові збори.

Одним із видів реклами є афіша — оголошення, що повідомляє про місце показу фільму та час сеансів. Композиційне рішення афіші має вигляд завершеного самостійного художнього твору, в якому важливу роль відіграють зображення, шрифт, колірна гама. Розробляючи сучасну кіноафішу, художники застосовують фотографіку, дизайн-графіку та комп’ютерну графіку.

• Розглянь кіноафіші. Які ознаки жанрів анонсованих фільмів тут простежуються? Охарактеризуй шрифтову композицію та зображення кожної афіші.


Творча робота: створення афіші до дитячого кінофільму, зобразивши на ній людину або людей у русі.

Поради від майстрів: афіша має бути привабливою, легко читатися і запам’ятовуватися. Написи треба виконувати грамотно й акуратно, без надміру розділових знаків (особливо крапок і знаків оклику).

Важливу роль у сприйнятті змісту афіші відіграє шрифтова композиція. В оформленні також можна використовувати декоративні літери та літери-образи.

Якщо на афіші потрібно зобразити людину, варто пригадати особливості будови людського тіла та його пропорції. Рух героя/героїні передають через пози, жести, ракурси. Попередньо виконують схематичний начерк фігури, в якому каркас основних ліній допомагає уточнити напрям руху. Колірне і тональне рішення афіші має бути контрастним.

Візьми до уваги поради майстрів і створи афішу до дитячого кінофільму, зобразивши на ній людину або людей у русі.


















Немає коментарів:

Дописати коментар