06 вересня 2023

8 клас Мистецтво. Таємниці мистецтва Стародав. Єгипту.


Скульптура, живопис Стародавнього Єгипту

Єгипет

Єгипет – стародавня рабовласницка держава, що за короткий час досягла такого рівня розвитку, якого не мала жодна держава того часу. Єгипет розташувався на пн.Сході Африки. Виникла ця держава в період палеоліту.
Столиця Єгипту Каїр

Презентація до теми.

Архітектура
У Єгипті вже на початку III тис. до н. е. складається монументальна архітектура. Причому майже не зберіглося споруд цивільного призначення, зате безліч — похоронних споруд і храмів.
Головною пам'ятклою архітектури були піраміди.Розташування пірамід повністю співпадає із розташуванням зірок на небі.

Єгипетські піраміди
Єгипетські піраміди — найбільший архітектурний пам'ятник Стародавнього Єгипту, одне з семи чудес світу.
Піраміди — це величезні кам'яні споруди пірамідальної, ступінчатої чи баштоподібної форми, збудовані як гробниці для фараонів Давнього Єгипту. Всього в Єгипті знайдено 118 пірамід.
Перша піраміда — ступінчата піраміда Джосера, побудована приблизно в 2670 року до нашої ери, нагадує кілька поставлених один на одну щораз менших по масштабу плит. Швидше за все, саме таким був задум архітектора цієї піраміди, Імхотепа. Імхотеп розробив спосіб кладки з тесаного каменю.
Сама піраміда Джосера розташована в Саккарі, неподалік від древнього Мемфіса. Її висота становить 62 метри



Піраміда Хеопса в Гізі — єдине з Семи чудес світу, що збереглося до наших днів. Висота піраміди — 146,6 м. Піраміда Хеопса складається з 2,3 млн кам'яних кубів, покладених у 203 яруси. Середня вага такого куба — близько 2,5 т, але трапляються і більші, вага яких досягає 15 т.


Мистецтво
Роль мистецтва була абсолютно іншою, ніж у наш час. На відміну від скороминущого земного життя, мистецтво було носієм життя вічного, головним засобом забезпечити безсмертя.
Праця художників вважалася священодією, вони займали високе положення, часто були жрецями.
Три тисячоліття мистецтво Єгипту зберігало єдність художнього стилю.

Відмінні риси єгипетської скульптури - фронтальність і майже геометризовані статичність - вперше виявляється у скульптурних творах часу Стародавнього царства.

Скульптура Стародавнього Єгипту — одна з найсамобутніших і строго канонічно розроблених областей мистецтва Давнього Єгипту. Скульптура створювалася і розвивалася, щоб представити царів і цариць у фізичній формі. Існувало також безліч зображень в могилах простих єгиптян, в основному з дерева, деякі з них збереглися.

Відомі скульптури Єгипту:

  • Великий Сфінкс
  • Сидячий писар
  • погруддя Нефертіті
  • Статуя фараона Рамзеса




Немає коментарів:

Дописати коментар