22 лютого 2024

5 клас. Мистецтво. НУШ. (образотворче мистецтво).Танець у мистецтві

Український народний танець. Фольклор. Витинанка та її різновиди. Ритм у стрічковій витинанці.





    Перші танці, що зародилися на зорі людства, означали зовсім не те, що називають цим словом сьогодні. У стародавні часи різноманітними рухами і жестами люди виражали свої враження від світу, настрій і стан душі.

Ти вже знаєш, що танець тісно пов’язаний із життям та побутом людей, тому він завжди відповідає характеру й духу певного народу. Проте основною ознакою для всіх видів танців є їхня виразна ритмічна будова. Саме той чи інший музичний ритм надає кожному танцю особливої неповторності.

Танцівниці. Ахаггара, Центральна Сахара

Ритм має важливе значення і в образотворчому мистецтві, зокрема в декоративно-ужитковому: адже він яскраво простежується в різноманітних орнаментальних композиціях. Сьогодні ти ознайомишся з ритмом у витинанці.

Витинанка — вид українського народного декоративного мистецтва, а також художній твір у вигляді вирізаної з паперу орнаментальної або сюжетної композиції.

Назва походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Це ажурні й силуетні зображення, витяті ножицями чи вирізані спеціальним ножем з білого або кольорового паперу.

Л. Концевич. За мотивами творів Т. Шевченка

Перші паперові витинанки з’явилися в Україні у 17-18-му столітті і стали популярною прикрасою житла. Зазвичай традиційна витинанка має сюжет — за нею можна було зрозуміти, у кого в селі народилася дитина, де гуляли весілля, які були свята. До речі, на свята українці виготовляли особливі витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, барвінкового цвіту чи постатей ангелів. Витинанка-хрест була оберегом — її чіпляли на сволок, де висіла дитяча колиска.

Особливо часто витинанками оздоблювали божники та мисники. Також ці художні вироби у вигляді серветок з ажурно вирізаними краями прикрашали полиці буфетів і тумбочок, слугували фіранками на вікнах.

Україна здавна славилася самобутніми майстрами, які створювали чудові витинанки. Безперечно, до цієї когорти належить і сучасна народна художниця Наталія Гуляєва-Смагло. Живе і творить пані Наталія на Вінниччині, працює вчителем образотворчого мистецтва. Вона — авторка серій унікальних витинанок та ілюстрацій до книжок.

Н. Гуляєва-Смагло

Виконай завдання

Розглянь виготовлену майстринею витинанку. Кого зображено в центрі композиції? Який математичний принцип покладено в основу її створення? Де в цій роботі народна художниця використала орнаментальний ритм?

Н. Гуляєва-Смагло. Скіфія. Полювання

Виконай завдання

Дізнайся більше про творчість Н. Гуляєвої-Смагло, скориставшись власним ґаджетом.

Поради від майстрині: створення витинанки пов’язане з урахуванням осі симетрії (симетричність зображення). Тому папір складають удвоє, вчетверо, увосьмеро, наносять малюнок і вирізують його. Готовий виріб розкривають, вирівнюють і наклеюють на основу.

Хвилинка творчості

Створи ритмічну композицію «Хоровод» у техніці витинанки за зразком або за власним задумом. Дотримуйся вказаної послідовності роботи.








Немає коментарів:

Дописати коментар