08 квітня 2024

8 клас. Креслення. Визначення положення креслення деталі

 Визначення положення креслення деталі на форматі, основні вимоги до його виконання (визначення головного зображення, кількість зображень, масштаб, проставлення розмірів).

Викладення нового матеріалу.

Методи: бесіда з елементами пояснення, спостереження, демонстрація, виконання графічних побудов. 

1.Узагальнене поняття про зображення

Коли говорять про виконання креслення, то мають на увазі відображення на аркуші паперу створених в уяві людини просторових образів якогось предмета. Надалі за цим кресленням інші люди створять у своїй уяві зображений їх попередником предмет. У цьому і полягає основне призначення будь-якого креслення — давати як найповніше уявлення про форму зображеного предмета.

Зображують предмети на кресленнях за допомогою виглядів, З ними ви вже ознайомились, перерізів і розрізів.. Уміле і вдале застосування виглядів дає змогу відобразити на кресленні форму будь-якого предмета.

Вигляди — це основні елементи креслення. Вони взаємно доповнюють один одного на кресленні, між ними є багато спільного, оскільки в основі їх утворення лежить спосіб прямокутного проеціювання.




Виходячи з однакового призначення виглядів, перерізів і розрізів — відображати на кресленнях форму предметів — їх узагальнено називають зображеннями.

 Отже, зображенням на кресленні слід вважати і вигляд, і переріз, і розріз.

Тепер можна зробити висновок, що виконання креслення зводиться до побудови на ньому зображень. Які це будуть зображення і скільки їх буде на кресленні — залежить від складності форми предмета.

2. Вибір кількості зображень

Приступаючи до виконання креслення, слід перш за все правильно визначити необхідні зображення. При цьому треба намагатись, щоб кількість зображень на кресленні була як найменшою і водночас достатньою для забезпечення повного уявлення про форму предмета.

Кількість зображень на кресленні залежить головним чином від складності форми предмета.

Кількість зображень на кресленні часто залежить також від вибору положення предмета на головному вигляді.

3. Вибір головного зображення

За головне на кресленні приймають зображення, утворене на фронтальній площині проекцій. Ним може бути вигляд, розріз або їх поєднання. Інші зображення на кресленні займають певне місце відносно головного.

Завжди слід пам'ятати, що головне зображення має давати найповніше уявлення про форму і розміри предмета. Разом з тим головне зображення повинне визначатись таким положенням предмета відносно фронтальної площини проекцій, при якому буде забезпечена найменша кількість зображень на кресленні.

4. Умовності та спрощення на кресленнях

Виразність креслення забезпечується не тільки вдалим вибором необхідних зображень, а й скороченням їх графічного складу. Це досягається застосуванням різних умовностей та спрощень на кресленнях. Розглянемо найбільш уживані з них.

Якщо предмет симетричний, то його зображення дозволяється викреслювати не повністю. Межею зображення у цьому разі має бути вісь симетрії, або лінія обриву. Останню проводять так, щоб показати трохи більше половини вигляду. Розрив застосовують для предметів з однаковим, або рівномірно змінним  поперечним перерізом. Місце обриву показують тонкою хвилястою лінією.

Якщо предмет має кілька однакових рівномірно розміщених на його поверхні елементів, то на кресленні допускається показувати один-два з них із зазначенням їх кількості. Розміщення інших елементів показують умовно.  Іноді, щоб показати розміщення кількох однакових елементів на поверхні предмета, вдаються до заміни повного зображення схематичним.

Замість повних зображень окремих елементів поверхонь предметів (отворів, прорізів) допускається зображувати тільки їх контури.

Практичне завдання: в зошиті виконайте таблицю, в ній запишіть відповіді.  

Карточка№1
Зображення         Головний вигляд            Вигляд зверху              Вигляд зліва
А        
Б
В
Г
Д

Карточка№2
Зображення         Головний вигляд            Вигляд зверху              Вигляд зліва
А        
Б
В
Г
Д






Немає коментарів:

Дописати коментар