17 квітня 2024

6 клас Мистецтво НУШ. Танцювальні ритми.

• У якій країні, на твою думку, можна поринути в розмаїтий світ танцювальних ритмів?

Звісно, це Бразилія, де, за 40 днів до Великодня відбувається масове народне свято — карнавал. Започатковане воно 1840 року, коли на вулицях Ріо вперше пройшов бал-маскарад. Із кожним роком святкова хода ставала яскравішою, багатшою. Карнавал — це особливе буяння барв, красиві костюми, талановиті танцюристи, які проходять вулицями Ріо, рухаючись в ритмі самби.

Бразильський карнавал

Переглянь відео

Відеофрагмент з святкової ходи під час бразильського карнавалу.

Зверни увагу на оформлення свята та костюми танцюристів. Які неодмінні атрибути костюмів ти помітив/помітила?

Розглянь разом із сусідом/сусідкою по парті зображення святкових костюмів учасниць карнавалу. Обговоріть, які ознаки мають ці костюми. Дослідіть їх історію.

Зображення людей, які танцюють, зустрічаються в мистецтві з давніх часів: первісні малюнки на стінах печер, сюжетні сцени на античних амфорах, фресках. Ці танці були наповнені містичним ритуальним змістом.

У Середньовіччі робіт, присвячених танцю, було не так багато. Шедевром часу стала картина Сандро Боттічеллі «Весна» із фрагментом «Три грації».

С. Боттічеллі. Весна

Картина французького художника Ніколя Ланкре «Портрет танцівниці Камарго» була написана близько 1730 року і зображує танцівницю, яку знав і любив тогочасний Париж. У творі втілено не стільки образ актриси, скільки образ епохи, відображений художником поетично й переконливо.

Н. Ланкре. Портрет танцівниці Камарго

«Танець під музику часу» Ніколи Пуссена — відома картина, що представляє алегорію людського життя: чотири фігури в танці як чотири стадії земного шляху людини (дитинство, юність, зрілість і старість).

Н. Пуссен. Танець під музику часу

А. Матісс. Танець

Знаковий та емоційний «Танець» Анрі Матісса зображує ритуальний хоровод. Схематично написані образи жінок утілюють ідею єднання з природою, доводять, що людина неминуче повертається до своїх витоків.

Картини іспанського художника Франсиско Родригеса зображують танцівниць в експресивних танцях.

• Розглянь роботи митця та добери музику до цих картин. Який танець, на твою думку, виконують танцівниці?

Роботи Ф. Родригеса

Три картини П’єра Огюста Ренуара — «Танець у селі», «Танець в Буживалі», «Танець у місті» — представляють епоху XIX століття та популярні танці того часу.

Танець у селі

Танець в місті

Танець в Буживалі

Пригадай, що таке силует. Створи силуетне зображення пари, що виконує танець, за зразком або за уявою.


 https://depositphotos.com/ua/photos/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%83%D0%B5%D1%82.html

Немає коментарів:

Дописати коментар