06 грудня 2023

9 клас. МИстецтво. Повернення до ідеалів краси минулого. Неокласицизм

У ХХст. разом із течіями авангарду, які нерідко розчаровували своїми
крайнощами, виникли мистецькі напрями, які орієнтувалися на ідеали й здобутки стилів минулого. Ностальгія за старим, добрим і вічним вилилася в
нові художні явища, серед яких значного поширення набув неокласицизм.
 Неокласицизм (від грец. пеоs — новий і сlаssісиs— зразковий) — ретроспективний стиль у мистецтві, для якого характерне звернення до традицій минулого, в архітектурі та образотворчому мистецтві — переважно до античності, в академічній музиці — до ранньокласичного і докласичного періодів. Коли класицизм втратив панівну роль, його змінили так звані «історичні ретроспективи» — стилі, в яких використовували елементи мистецтва минулих епох: неоготика, неоренесанс, необароко, неовізантійський, неомавританський. Архітектура, в якій змішуються композиційні прийоми й елементи оздоблення різних стилів, отримала назву еклектика.

Еклектика, еклектизм або історизм (від грец. — здатний вибирати) — напрямок в архітектурі XIX ст., якому притаманне поєднання елементів різних стилів. Одним із прикладів еклектики в українській архітектурі є будинок Львівської політехніки (1877), де використано мотиви неокласицизму та італійського неоренесансу. Фасад виконано у строгих формах неокласики з портиком корінфського ордеру, інтер'єр — у дусі неоренесансу. Урочисте враження справляє вестибюль із парадними сходами й актовий зал, оздоблений подвійними колонами, каріатидами, фризом з 11 картин. 




Різновидом неокласицизму в мистецтві є неовізантизм. Він виявився насамперед у сакральній архітектурі. Принципи візантійського зодчества притаманні Володимирським соборам, зведеним у Києві та Херсонесі 

Неокласицизм став реакцією проти надлишкової декоративності модерну і стилістичного «свавілля» еклектики. У прагненні затвердити основні принципи архітектурної класики представники оновленого стилю спиралися на такі типові ознаки класицизму, як врівноваженість усіх елементів композиції, пропорційність, симетричність. Водночас у спорудах використовували нові матеріали, різностильові мотиви, які збагачували національними рисами, а інколи й елементами модерну. Синтезом неокласицизму і модернізму став стиль арт деко, прикладом якого в архітектурі є театр на Єлисейських Полях у Парижі (комбінація новітніх залізобетонних конструкції зі спрощеними класичними формами фасаду). 
Арт-деко або ар деко (з фр. аrt-dесо — «декоративне мистецтво») — еклектичний стиль у мистецтві, що сформувався на основі синтезу неокласицизму і модернізму та в результаті змішування багатьох інших джерел. 
В українській архітектурі радянського періоду неокласицизм став одним із лідерів, поєднуючи традиційність з ідеями авангарду. «Пролетарська класика» 30-х років у післявоєнний період переродилася в так званий «сталінський ампір» з його гігантоманією. Адже архітектура, як і все мистецтво, мала демонструвати непохитність тогочасного устрою. С Будинок уряду, Київ, Україна. Арх. І. Фомін, П. Абросімов 


З кінця 50-х рр. неокласицизм (або «американське відродження») розвивався переважно в архітектурі США. Один з найвизначніших зразків цього стилю — Лінкольн-центр у Нью-Йорку (арх. Ф. Джонсон, У. Харрісон, М. Абрамовіц, Е. Саарінен). Його споруди утворюють суворе симетричне обрамлення прямокутної площі. Комплекс складається з 12будинків, призначених для різних культурних і просвітницьких заході Лінкольн-центр, Нью-Йорк, США

 Завдячуючи непересічному таланту Владислава Городецького(1863-1930) на зламі століть Київ збагатився не лише дивовижним модерновим Будинком з химерами, а також спорудами в інших неостилях. Неокласицизм представлений у колишньому Музеї старожитностей, нині — Національний художній музей України, неоготика— в Миколаївському костелі, неомавританський стиль — у Караїмській кенасі, нині Будинок актора. Не випадково, мабуть, митця називають«київським Гауді» Багатогранна і шляхетна особистість, видатний архітектор, успішний підприємець і меценат, пристрасний спортсмен і мисливець, невтомний романтик-мандрівник, він досягав досконалості в усіх видах діяльності, за які брався. До недоліків неокласицизму і його наступника — академізму належать приреченість до постійних повторів вироблених зразків, швидке падіння в стереотипні рішення, консервація рішень. Жорстка заданість переходила в неокласицизмі в надісторичність, в ігнорування сучасності. Адже задовго до цього вже вироблені ідеально прекрасні форми і пропорції. Залишається їх наслідувати, бо виникає ілюзія причетності до ідеальної краси і вічності.

Творча робота: Замальовки сучасних споруд, в архітектурі яких є ознаки неокласицизму або виконати презентацію "Неокласицизм в України"

Немає коментарів:

Дописати коментар