08 лютого 2024

5 клас. Мистецтво НУШ. (образотворче мистецтво). Народні майстри та майстрині. Мотиви українського фольклору в картинах. Стилізація форми. Тотем.

Пригадай, що таке стилізація форми і яку роль вона відіграє в образотворчому мистецтві.


Ще в сиву давнину улюбленою темою в мистецтві було зображення тваринного й рослинного світу. За віруваннями первісних людей, кожне плем’я мало свого предка, якого називало тотемом.

Тотем (з мови індіанців північноамериканського племені оджибве «ототем» — його рід) — родовий знак племені: певна тварина або рослина, з якою ототожнює себе рід або плем’я.

Тотем

Зображення тотема вирізьблювали з дерева чи каменю, за допомогою природних барвників наносили на одяг, зброю та знаряддя праці.

Минали тисячоліття, зникали давні вірування, а напівказкові образи тварин і рослин залишалися в народному мистецтві. У цих образах люди втілювали свої мрії та прагнення, передавали одвічну ідею боротьби добра зі злом.

Саме ця ідея є основою творчості народної художниці України Марії Примаченко. Вона створила чарівний світ яскравих соковитих барв, прикрасила його дивовижними квітами й неповторними орнаментами, населила небаченими фантастичними звірами і птахами — добрими або злими. Злу силу М. Примаченко малювала темними, ніби навмисне приглушеними фарбами; добру — яскравими, сяючими. Тема радості буття у творах майстрині поєднується з темою смутку, але добро завжди перемагає. Кожну композицію доповнює рослинне обрамлення. Усі зображення стилізовані, й тому особливо виразні.

Марія Примаченко

Розглянь твори М. Примаченко. Визнач, який із цих художніх образів добрий, а який — злий. Доведи свою думку.

М. Примаченко. Тигр сміється

М. Примаченко. Дика видра пташку схопила

Творчість М. Примаченко. 



Надзвичайно привабливий світ фантастичних образів славетної української художниці вивчають багато сучасних мистецтвознавців, художників, культурологів і визнають її роботи явищем світового масштабу. За рішенням ЮНЕСКО 2009 р. було визнано роком Марії Примаченко.

За мотивами її творів митці втілюють власні задуми в кераміці, гобеленах, розписі тканин тощо. Так, самобутні картини М. Примаченко надихнули українську дизайнерку Оксану Караванську на створення колекції одягу «Весна-літо 2009».

З колекції одягу «Весна-літо 2009» О. Караванської

Хвилинка творчості

Уважно розглянь творчу роботу. Визнач, завдяки чому зображення на тарелі здаються яскравими та виразними. Які засоби використано для виділення композиційного центру?


ТВОРЧА РОБОТА:

Виконай ескіз розпису тареля у стилі робіт народної художниці М. Примаченко. Скористайся поданими нижче етапами створення основного образу, що перебуватиме у композиційному центрі тареля. Візьми до уваги, що значно цікавіше буде не копіювати роботу майстрині, а придумати власний образ за мотивами її творів.




Дитячі роботи





Немає коментарів:

Дописати коментар