05 жовтня 2023

6 клас. Мистецтво НУШ (образотворче мистецтво). Моя духмяна Україна.



Осінь-маляр із палітрою пишною

Тихо у небі кружляє,

Все осипає красою розкішною...

Фарби рожеві, злотисті, червоні,

Срібно-блакитне повітря...

Ніжні осінні пісні тиходзвонні!

Максим Рильський


Для створення мальовничих осінніх пейзажів живописці використовують різні художні техніки. Основні поняття, що стосуються живопису.
Прийоми та способи зображення, які дозволяють митцям найкраще виявити художньо-виражальні можливості тих чи інших фарб, називають художньою технікою.

Акварельний живопис ніжний, прозорий, легкий, повітряний. Аквареллю можна малювати «по-вологому» — на зволоженому папері, досягаючи м’яких, плавних переходів одного кольору в інший. Нанесення тонкого прозорого шару акварельних фарб на сухий папір дає можливість висвітлювати або затемнювати колір. 
Гуаш — густа непрозора фарба, яку ще називають пастозною. Гуашеві малюнки насичені, яскраві й чіткі. 
Акрилові фарби швидко сохнуть, мають яскраві, насичені кольори; допомагають створювати візуальні ефекти різноманітних текстур на будь-яких поверхнях. 
У складі олійних фарб є сухий пігмент та олія (лляна, макова чи волоського горіха), яка здатна добре сохнути й утворювати на поверхні тонку плівку. Для отримання відтінків фарби різних кольорів змішують на палітрі або наносять поверх висохлого мазка мазок іншого кольору. 

Основні поняття, що стосуються живопису. 

Колорит — гармонійне поєднання кольорів, що визначає колірний настрій твору, емоційну виразність зображення.

Контраст — яскраво виражена різниця між кольорами. 

Нюанс — ледь помітна відмінність кольорів за світлотою, насиченістю, колірним тоном.

Ти вже знаєш, що в колориті картини може переважати холодна або тепла гама, завдяки якій митець/мисткиня передає не лише стан природи, а й свій настрій. Художники обирають для власних творів пейзажні мотиви, які надихнули їх і можуть так само зворушити глядачів.

Мотив пейзажу — це образ типового явища або куточка природи, що викликає у людей певні переживання, спогади та роздуми (наприклад, тихе озерце, свіжість літнього ранку, панорама міста тощо).

Творча робота: створи осінній асоціативний пейзаж за зразком або за власним задумом, дотримуючись вказаної послідовності. Техніка виконання — акварель.







Немає коментарів:

Дописати коментар