10 квітня 2024

6 клас. Мистецтво НУШ. Міфологічні та релігійні образи в мистецтві.

 

Міфологічні та релігійні образи в мистецтві.

• Про що розповідають міфи і легенди? Поміркуй, чи можуть твори образотворчого мистецтва розказати про те саме доступними їм засобами.

Разом із сусідом/сусідкою по парті розглянь картини. У якому жанрі вони написані? Обговоріть, яка картина тут зайва. Обґрунтуйте свій вибір.

Л. Джордано. Еней перемагає Турна

Д. ван Рейсдал. Водоспад у лісовому пейзажі

С. Боттічеллі. Паллада і Кентавр

Сюжети античних міфів оспівані в поемах Гомера, відтворені у давньогрецькому вазописі та скульптурі. Проте остаточно міфологічний жанр сформувався в епоху Відродження. На фресках Рафаеля Санті, відомих картинах Сандро Боттічеллі, Андреа Мантеньї та інших славетних митців утілені образи міфологічних персонажів.

У XVII столітті міфологічний жанр отримав розвиток у творчості фламандського живописця Пітера Пауля Рубенса, який писав героїв міфів Юпітера та Каллісто, Персея та Андромеду. У цьому жанрі працював і його сучасник, видатний художник Франції Нікола Пуссен.

Н. Пуссен. Пейзаж з Орфеем та Еврідікою

У XIX ст. міфологічний жанр стає нормою високого, ідеального мистецтва. Це відображено в творчості Жака-Луї Давіда, Жана Огюста Домініка Енгра, в роботах скульптора Івана Мартоса.

У XX столітті до жанру зверталися: в графіці — Пабло Пікассо, в живописі — Казимир Малевич, у скульптурі — Антуан Бурдель.

П. Пікассо. Кентавр і корабель

А. Бурдель. Геракл-лучник

• Пригадай, що таке релігійний жанр в образотворчому мистецтві.

Ти вже знаєш, що релігійний жанр тісно пов’язаний із сакральною архітектурою.

Переглянь відео

Відеоролик «Релігійний жанр у мистецтві».

У мозаїках, вітражах, фресках, творах живопису цього жанру зображували події з життя святих, біблійні розповіді, євангельські притчі. Релігійний живопис активно розвивався від епохи Середньовіччя аж до XIX століття.

Одним зі світових шедеврів релігійного жанру визнано фреску італійського художника Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря». Ця величезна за розмірами багатофігурна композиція зображує останню вечерю Христа зі своїми найближчими учнями.

Леонардо да Вінчі. Таємна вечеря

Не менш відомою перлиною є «Сикстинська Мадонна» — твір Рафаеля Санті. На картині зображені Мадонна з немовлям в оточенні папи Сикста II, Святої Варвари та двох янголят. Фігури утворюють трикутник. Мадонна ніби спускається з небес назустріч глядачеві, дивлячись йому прямо в очі.

• Розглянь картину під музику Ф. Шуберта «Ave, Maria» та поміркуй, що поєднує обидва твори. Опиши засоби виразності живопису та музики.

Рафаель Санті. Сикстинська Мадонна

Творча робота: Створи образ великоднього янгола як ілюстрацію до свята. Продумай сюжет своєї композиції, вибери формат і виконай ескіз олівцем. Поміркуй, яку колірну гаму ти використаєш. Додай декоративні елементи: писанку, квіти тощо.






Немає коментарів:

Дописати коментар