25 вересня 2023

9 клас. Мистецтво. Тема: Символізм - вступ у XX століття



 Перевірка набутих знань

Тести: Школи і лідери європейського модерну


Тема:
Символізм -  вступ у XX століття

"Символізм образотворче мистецтво та музика"


Символізм (від. грецьк. symbolon – знак, символ, ознака) – одна із течій модернізму, в якій замість художнього образу, що відтворює певне явище, застосовується художній символ, що є знаком мінливого “життя душі” і пошуком “вічної істини”.

Французькі символісти проголосили існування кількох світів: реального (об’єктивного), духовного (суб’єктивного) та ідеального (світу вічних ідей). На їхню думку, матеріальна природа – лише оболонка для духовної субстанції, яку має звільнити поет, щоб спрямувати її на пошук вічної Ідеї, Краси та Гармонії.

Перегляньте презентації:

Символізм вступ у XX століття

Урок мистецтво в 9 класі "Символізм"

Терміни і поняття:

Декаданс (у перекладі з французької — «занепад») — узагальнена назва кризового світосприйняття, що виявилося у світобаченні, у літературі та мистецтві.
Модернізм (у перекладі з французької — «новий, сучасний») — загальна назва напрямів мистецтва та літератури останньої третини ХІХ — початку ХХ століття, що відбили кризу культури й розрив із естетикою минулого.
Символізм — (у перекладі з французької — «знак») — одна з течій модернізму, у якій замість художнього образу, що відтворює певне явище, використовується художній символ, що є знаком мінливого «життя душі» й пошуком «вічної істини».

Допомога вчителю

Немає коментарів:

Дописати коментар