16 січня 2024

8 клас. Мистецтво. Архітектура, скульптура та стилю бароко.

 Стиль бароко

Баро́ко (від порт. barroco ісп. barrueco та фр. baroque — перлина неправильної форми) — стиль у європейському мистецтві (живописі,скульптурі, музиці, літературі та архітектурі) початку XVI століття — кінця XVIII століття. Хронологічно бароко слідує за Ренесансом
Характерні риси: пишнота, парадність, яскравість кольорів, контрастність, екстравагантність орнаменту, асиметрія конструкцій.

Архітектура бароко
Найкращі представники італійського бароко: архітектор і скульптор Лоренцо Берніні, архітектори Франческо Борроміні і Карло Фонтана, Ювара,
Інтер'єри стилю бароко використовували: золото, срібло, мідь, кістку, мармур, різні породи дерева, мозаїку, облицювання шпоном.
У цей період часу великий розвиток отримали: фарфор, дзеркало, перламутр, слонова кістка, кам'яна мозаїка.

Проект архітектора Джованні Берніні, який славився своїми трохи театралізованими архітектурними роботами. Будівництво фонтану доручили архітектору Ніколо Сальви, який взяв за основу проект Берніні.


Фонтан Треві у Римі

Лореенцо Бернііні або Джоваанні Лоренцо Берніні(1598-1680) — італійський архітектор і скульптор. У архітектурі і скульптурі Берніні, найбільшого майстра римського і всього італійського бароко, яскраво утілилися головні принципи цього стилю: підвищена емоційність, театральність, активна протидія простору і маси, поєднання релігійної афектації з підкресленою чуттєвістю. Родина Берніні походить з Тоскани. Але батька запросили на роботи в Неаполь. І майбутній уславлений скульптор народився в Неаполі. Навчався у батька — скульптора П'єтро Берніні (1562–1629). Батько з сином перебралися в Рим. Де починали як майстри по створенню регулярних садів. Декілька обставин досить вигідно склалися на користь Лоренцо та його батька, і вони вдало ними скористалися.
Барокова скульптура

З архітектурою тісно пов’язана скульптура. Вона прикрашає фасади: церков, вілл, палаців, а також сади, парки, фонтани. У мистецтві бароко важко розділити творіння архітектора, скульптора й живописця. В архітектурі стиль бароко успадкував форми італійського Відродження, проте, перевершив його за складністю і різноманіттям.
У розкішних парадних інтер’єрах бароко все підпорядковувалося основним рисам стилю — динамічності й декоративності. Зали палаців прикрашали скульптурою, розписними стінами і плафонами, чудернацькою ліпниною.




Немає коментарів:

Дописати коментар