24 січня 2024

6 клас. Мистецтво (образотворче мистецтво). Мистецькі обрії західної Європи. Створення зимового пейзажу.

  Пригадай, що тобі відомо про пейзаж. Які види пейзажів існують?

Зазирнімо в історію жанру.

Слово «пейзаж» походить із французької мови й означає «місцевість».

Як самостійний жанр пейзаж існував ще в VI столітті у Китаї. Це були панорамні картини із зображеннями гір, скель, рослин. Пейзажі VII—VIII століття китайські художники створювали на сувоях, шовкових тканинах, рисовому папері. Японські картини були більш графічними.

Фан Фангу. Хижка анахорета у високих горах. Китай

У Західній Європі в пейзажах художники натуралістично зображували рослинність, а майстри епохи Відродження застосували лінійну та повітряну перспективи. Саме в європейському живописі природа стала головною «дійовою особою».

Найвідоміші школи живопису XVI—XVII ст. — фламандська та голландська. Представник фламандської школи Пітер Пауль Рубенс уславився як майстер історичного та міфологічного пейзажів.

Π. П. Рубенс. Пейзаж із птахоловами

Пейзажисти XVIII ст. французи Антуан Ватто і Франсуа Буше зображували природу підкреслено ідеалізовано.

У творчості французького художника XIX століття Каміля Коро виразно проявився реалістичний пейзаж.

На картинах знаменитого митця XIX — першої половини XX ст. Клода Моне багато світла й найніжніших кольорів, що створює відчуття легкості й невагомості.

В останні роки життя у художника розвинулася катаракта, проте він продовжував малювати. Після двох операцій зір вдалося частково відновити, але кольори живописець бачив уже по-іншому: зокрема, біле йому здавалося блакитнуватим. Ця особливість кольоросприйняття відобразилась у його творах, написаних у 1920-1926 роках.

А. Ватто. Пейзаж із водоспадом

К. Моне. Скелі в Етрета

 Пригадай, які варіанти розміщення лінії горизонту існують у пейзажних картинах. Поміркуй, як вибір художником/художницею висоти горизонту впливає на сприйняття пейзажу.

Візьми до уваги, що висока лінія горизонту на картині допомагає деталізувати передній план; середня лінія дозволяє досягти балансу між частинами твору й додає динаміки; низька — створює враження безмежності простору.

• Розглянь картини іспанських живописців XIX — першої половини XX ст. Зверни увагу, як зображено горизонт у кожному творі. Спробуй знайти пейзажі з низькою, середньою та високою лініями горизонту.

Ульпіано Чека. Корови на пасовиську

Ігнасіо Сулоага. Гори Калатаюд

Антоніо Муньйос. Багаття на березі Тібру

Хоакін Соролья. Хвилеріз, Сан-Себастьян

Антоніо Муньйос Дегран — видатний іспанський художник-пейзажист XIX—XX ст. Картина «Пейзаж Ель-Пардо з вершником, коли розвіявся туман» 1867 р. стала однією з перших його робіт пейзажного жанру.

Антоніо Муньйос. Пейзаж Ель-Пардо з вершником, коли розвіявся туман

• Яке враження створює ця картина? Поміркуй, яким чином у творі використано повітряну перспективу.

Повітряна перспектива — це спосіб створення ілюзії глибини простору з урахуванням впливу маси повітря, що перебуває між спостерігачем і натурою.

Правила повітряної перспективи враховують зміни в чіткості, тоні, кольорі, видимому об’ємі предметів, віддалених від спостерігача, і допомагають митцеві передати глибину простору.

Об'єднайтесь у чотири групи. Розгляньте картини іспанського пейзажиста Енріке Сімоне (с. 137). Домовтеся, який твір буде аналізувати кожна група. Зверніть увагу, як митець використав повітряну перспективу. Визначте, де в кожному пейзажі передній, середній та задній плани. Пригадайте, що таке колорит та яку роль він відіграє у творі. Проаналізуйте насиченість кольорів та відтінків.

Осінь. Дехеса

Місто Танжер надвечір

Стежка в саду

Пейзаж поблизу Монклоа

Поради від майстра: художники створюють ілюзію простору на площині побудовою перспективи та кольором. Глибину умовного простору в картинах із пейзажними мотивами живописці передають за допомогою теплих та холодних кольорів. Створюючи композицію краєвиду, на передньому плані (нижче на форматі полотна) вони застосовують тепліші відтінки, зображення предметів більші за розмірами та детально промальовані. На подальших планах (вище на форматі полотна чи аркуша паперу) малюють холоднішими відтінками, деталі відсутні, зображення узагальнене і світле, предмети розмиті, ніби в тумані.

Візьміть до уваги поради майстра і створіть зимовий пейзаж. Техніка виконання — пастель.



Підсумовуємо вивчене

• Які особливості розвитку пейзажного жанру тобі запам’яталися?

• Які варіанти розміщення лінії горизонту існують? Яке значення має обрана художником висота горизонту для сприйняття пейзажного твору?

• Що таке повітряна перспектива? Як її використовують у пейзажах?

• Влаштуйте разом із друзями виставку ваших робіт. Обговоріть, кому з вас вдалося передати глибину простору в своїй роботі.

 Порівняй пейзажі іспанських художників з роботами українських майстрів, вибравши близькі за тематикою твори.










Немає коментарів:

Дописати коментар